چرا کانادا؟
دلائل زیادی وجود دارد که کانادا را یکی از مقاصد مطلوب مهاجرین از سراسر دنیا کرده است. علاوه بر حضور در فهرست کشورهای محبوب برای مهاجرین، کانادا همواره در فهرست آسان ترین کشورها برای مهاجرت نیز رتبه بالایی دارد. در ادامه این مطلب تلاش می شود تا مزایای مهاجرت به کانادا از نگاه ایرانیان مورد بررسی قرار گیرد.
مهاجرپذیری خوب همراه با تنوع فرهنگی
هر ساله هزاران مهاجر از سراسر دنیا وارد خاک کانادا میشوند. کشور کانادا با پذیرش فرهنگهای مختلف و احترام به دینها، آئینها و سنتهای متفاوت فضای امنی فراهم میکند تا همه مردم دنیا با هر زمینه فرهنگی، قومی و دینی در آن احساس امنیت و آرامش کنند و احساس کنند که کانادا خانه دوم آنهاست و ارزشهای قومی و فرهنگی آنها مورد تأیید و احترام است.
بر اساس نتایج آمارگیری سال 2021 کانادا، 23 درصد از جمعیت کانادا را مهاجرین تشکیل میدهند. در طی سالهای 2016 تا 2021، تعداد 1.3 میلیون مهاجر جدید به کانادا وارد شدهاند. این تعداد مهاجر 3.6 درصد از کل جمعیت کانادا را تشکیل میدهند.
60 درصد از این تعداد مهاجر، از طریق برنامههای مرتبط با نیروی متخصص، سرمایهگذاری و کارآفرینی وارد کانادا شدهاند، 25 درصد با استفاده از برنامههای اسپانسرشیپی و بقیه از راه پناهندگی به کانادا وارد شدهاند. به طور خلاصه، آمارگیری سال 2021 نشان میدهد که از هر پنج کانادایی، یکی از آنها در خارج از کانادا متولد شده است و از هر ده نفر مهاجر، شش نفر از طریق روشهای اقتصادی (نیروی متخصص، کارآفرینی و سرمایهگذاری) وارد کانادا شدهاند.
بر اساس آمار رسمی دولت کانادا، در سال 2015 تعداد 11,670 نفر از ایران ویزای مهاجرت به کانادا دریافت کردهاند. همین آمار برای سال 2016 تعداد 6,485 نفر، و در نه ماهه نخست سال 2017 تعداد 1,530 نفر از ایرانیان ویزای مهاجرت به کانادا دریافت کردهاند.
در کانادا دو زبان رسمی انگلیسی و فرانسه هستند، اما زبانهای کشورهای دیگر نیز بسیار رایج است. بر اساس آمار رسمی دولت کانادا در سال 2011، ساکنان کانادا به بیش از 200 زبان مختلف در خانه به عنوان زبان مادری صحبت میکنند و حدود 6 میلیون نفر به هر دو زبان انگلیسی و فرانسه تسلط کامل دارند.
در کانادا کسی مشکل نژاد و رنگ پوست ندارد و همه به کانادایی بودن خود و مهاجر بودن خود افتخار میکنند. حق آزادی بیان توسط حکومت کانادا با دقت پاس داشته میشود و این آزادی جامعه را به سمت صلح و آرامش حرکت میدهد.
بیمه درمانی رایگان و بیمه بیکاری
بیمه درمانی دولتی در کانادا رایگان است و پوشش بسیار خوبی در ایالتهای مختلف کانادا دارد. با برخورداری از این بیمه، مردم برای بستری در بیمارستان و خدمات پزشکی و درمانی هزینهای نمیپردازند و بیمهشدگان تنها برای خرید دارو و استفاده از خدمات دندانپزشکی و خرید عینک باید هزینه بپردازند. بیمه بیکاری در کانادا نیز اهمیت قابلتوجهی دارد. به دلیل برخورداری از بیمه بیکاری، در صورت از دست دادن شغل، بیمهشدگان تا بهدستآوردن شغل جدید و در محدوده زمانی مشخص، متحمل فشار اقتصادی و روانی کمتری میشوند.
رفاه و امنیت بالای اجتماعی
شهرهای کانادا همواره در لیست بهترین شهرهای جهان از نظر کیفیت زندگی قرار میگیرند و کشور کانادا از نظر آمار جرم و جنایت نیز آمار بسیار پایینی در مقایسه با آمریکا دارد. کانادا از نظر شاخص پیشرفت اجتماعی رتبه دوم و از نظر فرصتهای زندگی رتبه نخست را در میان تمامی کشورهای جهان دارد. امنیت بالای کشور کانادا و برخورداری از ثبات سیاسی و اقتصادی، این کشور را در زمره یکی از کشورهای مهاجرپذیر دنیا قرار داده است.
ثبات اقتصادی
کانادا یازدهمین قدرت برتر اقتصاد جهانی است. این کشور در سازمان تجارت جهانی و کشورهای عضو گروه هشت عضویت دارد و صاحب یکی از با ثباتترین اقتصادهای جهانی محسوب میشود. اقتصاد کشور کانادا با ایالات متحده آمریکا همکاری نزدیکی دارد، اما در مقایسه با این کشور به عدالت اقتصادی میان شهروندان خود بیشتر اهمیت میدهد.
بیشتر اقتصاد کانادا حول محور ارائه خدمات میچرخد، اما در حوزههای دیگر مانند نفت و گاز، ساخت اتومبیل و هواپیما، ماهیگیری و صنعت هم سرمایهگذاریهای کلانی صورت گرفته است. نرخ بیکاری در کانادا در حال حاضر 5.2 درصد است.
هزینه زندگی در کانادا در مقایسه با دیگر کشورهای عضو گروه هشت پایینتر است و از این نظر کانادا کشوری مقرون به صرفه و قابل زندگی (Affordable) برای طبقه متوسط مردم محسوب میشود.
برای کسانی که در دانشگاههای کانادا در رشتههای مهندسی و یا پزشکی تحصیل کردهاند، موقعیتهای شغلی بهتر و با حقوق بالا همواره جذاب بوده است. برای صاحبان بیزینس و سرمایهگذاران و کارآفرینان، ثبات اقتصادی در کانادا همراه با قدرت دلار کانادا فرصت خوبی است که از بازگشت سرمایه خود اطمینان حاصل کنند.
امکان سفر به کشورهای دیگر بدون نیاز به ویزا
دارندگان پاسپورت کانادایی امکان سفر به ایالات متحده آمریکا به مدت 180 روز در هر بار ورود را دارند. همچنین، میتوانند به تمامی 26 کشور عضو حوزه شینگن سفر کنند، اما از سال 2023، کاناداییها باید برای ورود به کشورهای شینگن درخواست ETA (مجوز سفر الکترونیکی) کنند. برای کشورهای عضو شینگن، کاناداییها میتوانند 90 روز از هر 180 روز را در این کشورها اقامت داشته باشند و بدون محدودیت بین کشورهای این حوزه مسافرت نمایند.
شهروندان کانادایی با در دست داشتن پاسپورت کانادایی امکان مسافرت به 172 کشور دیگر دنیا را دارند بدون اینکه نیاز به دریافت ویزا از این کشورها داشته باشند.
دارندگان پاسپورت کانادایی همچنین امکان سفر به 51 کشور دیگر را با دریافت ویزا در بدو ورود در این کشورها دارند. تنها 33 کشور هستند که از اتباع کانادا درخواست میکنند قبل از مسافرت به این کشورها درخواست ویزا دهند.
کیفیت عالی نظام آموزشی
کانادا دارای یکی از پیشرفتهترین و روزآمدترین نظامهای آموزشی در دنیاست و دانشگاههای این کشور در رشتههای متعددی از رتبهبندیهای بالایی در مقایسه با دیگر دانشگاههای معتبر جهان برخوردار هستند. این کشور در سیستم رتبهبندی سازمان ملل متحد از نظر میزان هزینهای که در امر آموزش میکند، بر اساس آمار برنامه توسعه سازمان ملل در رتبه هشتم قرار دارد.
ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی و کالج در کانادا برای دانشجویان بینالمللی مزایای زیادی دارد. دانشجویان بینالمللی با تحصیل در دانشگاههای طراز اول جهان در کانادا هزینه بسیار کمتری را در مقایسه با دانشگاههای آمریکا میپردازند. مدارک علمی دانشگاههای کانادا در سطح جهان بسیار معتبر هستند و با مدارک اعطا شده از طرف دانشگاههای آمریکا برابری میکنند.
تعداد موسسات آموزشی و تنوع برنامههای آموزشی آنها در مقاطع مختلف تحصیلی، از مقطع فوقدیپلم تا دکترا بسیار زیاد است. هر ساله حدود یک میلیون و هشتصد هزار دانشجوی بینالمللی برای ادامه تحصیلات عالی خود وارد کانادا میشوند.
بر اساس آخرین آمار دولت کانادا، در سال 2016 تعداد 2,980 و تا پایان نهماهه نخست سال 2017، تعداد 1,530 ویزای دانشجویی برای دانشجویان ایرانی صادر شده است.
کیفیت نظام آموزشی و امکانات تحصیلی در دانشگاههای کانادا بسیار بالاست و کانادا از نظر فراهم آوردن محیطی امن برای زندگی و تحصیل دانشجویان، تنوع فرهنگی و چند زبانی، امکانات بهداشتی و درمانی مدرن، جاذبههای گردشگری، شیوه جذاب زندگی دانشجویی که مملو از فعالیتهای متنوع فرهنگی، ورزشی و تفریحی است و همچنین امکانات بسیار مدرن پژوهشی و آزمایشگاهی بسیار موفق عمل کرده است.
دانشگاههای کانادا از ایدههای خلاقانه پژوهشی به شدت استقبال میکنند و همکاری نزدیکی میان حوزه پژوهش و صنعت در دانشگاهها برقرار است که همین موضوع حمایت بخش صنعت از دانشگاه را تقویت میکند و زمینههای پژوهشی پروژههای دانشگاهی را کاربردیتر و به نیاز واقعی بخش صنعت نزدیکتر میکند.
این کیفیت بالا در تحصیل، همراه با مزایای دیگری دانشگاههای کانادا را برای دانشجویان بینالمللی بسیار جذابتر میکند.
کانادا از نظر میزان جرم و جنایت پایینترین نرخ را در میان کشورهای قاره آمریکا دارد و همین ویژگی این کشور را به مکانی امن برای تحصیل دانشجویان خارجی بدل میکند. سیستم امنیتی دانشگاهها به شدت فعال هستند و هیچ دانشجویی اجازه استفاده از سلاح گرم و سرد را ندارد.
مزایای تحصیل در کانادا
دانشگاههای کانادا وام و بورسهای جذاب زیادی برای جذب نخبگان علمی کشورهای دیگر در اختیار آنان قرار میدهند و این کمکهای مالی هزینه تحصیل را برای دانشجویان بینالمللی در این دانشگاهها به شدت کاهش میدهد.
بر اساس قوانین حاکم بر ویزای دانشجویی، هر دانشجو اجازه دارد تا حداکثر 20 ساعت در هفته در داخل و خارج از دانشگاه به کار بپردازد و برای پرداختن به این کار نیاز به ویزای کار ندارد.
این مقدار کار پارهوقت هم از نظر مالی به دانشجویان در پرداخت هزینههای زندگی دانشجویی کمک میکند و هم آنان را آماده بازار کار میکند. به همین دلیل چشمانداز شغلی برای دانشجویان بینالمللی بسیار خوب است.
همچنین دولت کانادا برنامههای بسیار خوبی برای فارغالتحصیلان دانشگاههای کانادا دارد تا آنان بعد از فارغالتحصیلی بتوانند با فراغ بال به کار بپردازند و سپس از تجربه کار و تحصیل در کانادا استفاده کنند و برای برنامههای مهاجرتی و اقامت دائم کانادا اقدام نمایند.
جاذبههای توریستی
کانادا به عنوان دومین کشور پهناور دنیا، جاذبههای گردشگری فراوانی جهت جذب گردشگران و توریستها دارد. جاذبههای گردشگری کانادا مانند آبشار نیاگارا، کوههای راکی، شهر کبک سیتی، اقیانوس آتلانتیک و پاسیفیک همراه با محیط بهداشتی و آب و هوای عاری از آلودگی کانادا همواره تعداد گردشگران زیادی را به سمت خود جلب میکند.
هوای شهرهای کانادا در فصل تابستان بسیار متبوع است و این بر جاذبههای گردشگری این کشور در فصل بهار و تابستان اضافه میکند.
آبشار نیاگارا به عنوان پهناورترین آبشار جهان یکی از مشهورترین جاذبههای گردشگری این کشور محسوب میشود که هر ساله میلیونها گردشگر را به سمت خود جذب میکند. پارک ملی بنف در قلب کوههای راکی در غرب کانادا و در استان آلبرتا واقع شده است و از جاذبههای طبیعی بینظیر کشور کانادا محسوب میشود. جواهر این پارک، دریاچه لوئیز، دارای آب سبزرنگی است که در واقع منعکسکننده رنگ کوههای اطراف این دریاچه میباشد.
از دیگر جاذبههای کشور کانادا، برج معروف سیان در شهر تورنتو است که 553 متر ارتفاع دارد و بلندترین برج دنیا محسوب میشود. در بالای این برج، گردشگران میتوانند از صرف شام در رستوران گردان این برج لذت ببرند و از بالا از مشاهده شهر تورنتو بهرهمند شوند.
شهر کبک سیتی یکی از قدیمیترین شهرهای کانادا است و جزء آثار فرهنگی کانادا در یونسکو به ثبت رسیده است. در فصل تابستان، فستیوالها و جشنوارههای هنری بسیاری در این شهر به اجرا در میآیند و به جاذبههای تاریخی این شهر اضافه میکنند.
قسمت قدیمی شهر مونترال نیز از جذابترین بخشهای شهر مونترال و از جاذبههای مهم گردشگری کشور کانادا محسوب میشود. این بخش از شهر مونترال در کنار رود سنت لورن واقع شده است و همراه با کلیساها و ساختمانهای قدیمی که از شاهکارهای معماری محسوب میشوند هر ساله تعداد زیادی از گردشگران را به سمت خود جلب میکند.
پارک استنلی در شهر ونکور کانادا از جاذبههای گردشگری ایالت بریتیش کلمبیا محسوب میشود. این پارک با وسعت 405 هکتار در غرب مرکز شهر ونکور واقع شده است. اطراف این پارک توسط آب اقیانوس محاصره شده است و محل رویش درختان سدار قرمز و داگلاس است. داخل این پارک آکواریوم ونکور، دریاچه بیور و باغ رز واقع شدهاند که به جاذبههای طبیعی این پارک اضافه میکنند.
وابستگیهای خانوادگی ایرانیان
در طی چهار سال اخیر (یعنی از سال 2011 تا 2016)، ایرانیان بعد از کشورهای فیلیپین، هند و چین، در رتبه چهارم از نظر تعداد بالای مهاجرین به کانادا قرار دارند و در مجموع، 3.5 درصد از تعداد کل مهاجرین به کانادا را تشکیل میدهند.
در طی این سالها تعداد 42,070 مهاجر ایرانی به کانادا مهاجرت کردهاند.
بدیهی است که به دلیل این تعداد مهاجر ایرانی، هر ساله تعداد متقاضیان ویزای موقت توریستی به کانادا در حال افزایش است. اکثر این افراد برای دیدار خانواده نزدیک خود در کانادا متقاضی این نوع ویزا هستند و این متقاضیان به جز مواردی است که از طریق ویزای سوپر ویزا و تقاضاهای اسپانسرشیپی برای اقامت بلندمدت خود در کانادا به اداره مهاجرت درخواست ارائه میکنند.
بر اساس آمار رسمی دولت کانادا، در سال 2016 تعداد 16,754 نفر از کشور ایران به عنوان بازدیدکننده (visitor) وارد کشور کانادا شدهاند و آمار بازدیدکنندگان ایرانی در سهماهه نخست سال 2017 در مجموع 107 درصد رشد داشته است.